4857 sayılı İş Kanunu’na göre belirsiz süreli iş akdini, Kanun’da yer alan sürelere uymadan fesheden taraf, karşı tarafa ihbar tazminatı olarak adlandırılan tazminatı ödemek zorundadır.
İşçinin hizmet süresi;
- 6 aydan az ise 2 hafta
- 6 ay – 1,5 yıl arasında ise 4 hafta
- 1,5 yıl – 3 yıl arasında ise 6 hafta
- 3 yıldan fazla ise 8 hafta önce işten ayrılacağını işverene bildirmesi gereklidir.
Aynı şekilde işverenin de işçiye iş akdini feshettiği konusunda bu sürelerde bildirim yapması gerekir. İhbar süresi içinde, çalışan işçiye günde en az 2 saat iş arama izni verilmesi yasal bir zorunluluktur. İşçi isterse iş arama iznini birleştirebilir ve birleştirilmiş şekilde kullanabilir. İşçiye iş arama izni kullandırılmazsa ücreti %100 zamlı ödenir. Ayrıca bu sürenin kullanılmaması ihbar süresine etki etmez.
Bildirim sürelerine uymayan işçi veya işveren, işçinin bu sürelere göre hesaplanan giydirilmiş son brüt ücretini karşı tarafa öder. Bununla beraber ihbar süreleri sözleşme ile artırılmışsa hesaplama, artırılan miktar üzerinden yapılır.
Belirsiz süreli iş sözleşmelerinde ihbar sürelerine uyulmadan akdin sona erdirilmiş olması bu tazminata hak kazanılması için yeterlidir. İhbar tazminatında zamanaşımı süresi iş akdinin feshinden itibaren 5 yıldır.
Metnin PDF’i için buraya tıklayabilirsiniz.
Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Vona Hukuk Bürosu, doğru ve güncel içerikli bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.
Bir cevap yazın