İşçi – İşveren ilişkilerini düzenleyen yasal düzenlemelerin temelinde işçinin korunması, ahde vefa, iş akdinin feshi son çare olması ilkeleri yer almaktadır. Ayrıca işveren sadece işçinin beden bütünlüğünü değil, onurunu ve kişilik değerlerini korumakla da yükümlüdür. Son zamanlarda bu ilkelere dayanılarak verilen yargı kararlarına sıklıkla rastlamaktayız.
T.C. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2018/2479 E., 2019/7679 K. 03.04.2019 kararı bu duruma örnek olarak gösterilebilir.
Söz konusu kararda özetle;
Çalışanın iş akdinin, kıdem ve ihbar ödenerek geçerli sebeple feshedildiği; iş akdinin fesih işlemleri sırasında, çalışanın işyerine alınmayarak güvenlik bölümünde bekletildiği, şirkete ait eşyalarının yanında özel eşyalarının dahi burada devir ve tesliminin yapıldığı ve bu sürecin tüm şirket çalışanlarının işe başlama saatinde gerçekleştirildiği; bu şekildeki iş akdinin feshi sürecinin davacının onurunu ve insanların gözündeki itibarını küçültücü olduğu ve böylelikle kişilik haklarını zedelediği ifade edilmiştir.
Bölge Adliye Mahkemesince söz konusu eylemlerin “etik olmamakla birlikte bunların kişilik haklarına saldırı, küçümseme, mesleki onur ve haysiyetine zarar verecek ağırlıkta eylemler olarak değerlendirilemeyeceği” şeklinde yorum yapılmıştır.
Bu eylemlerin oluş yeri ve zamanının fesih nedeni karşısında yerinde olmadığı; Davacının iş akdinin feshi sırasında bu şekilde muameleye tabi tutulmasının makul oranda tazminata hükmedilmesini gerektireceği; açıklanan nedenlerle İlk Derece Mahkemesi’nce verilen karar isabetli olmadığı halde istinaf başvurusunda aksi yöndeki değerlendirmeyle davanın reddine karar verilmesinin hatalı olduğu ve bu nedenle bozmayı gerektirdiği belirtilmiştir.
Sonuç olarak, İşveren yetkililerinin, çalışanlarının iş akitlerinin feshi sırasında başta insan onurunu koruyucu şekilde davranarak süreci yönetmesi gerekmektedir.
Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Vona Hukuk Bürosu, doğru ve güncel içerikli bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.
Bir cevap yazın