21.10.2021 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan Dernekler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile Dernekler Yönetmeliği’nde bazı önemli değişiklikler yapıldı.
Bu değişiklikleri özetlemek gerekirse;
- Genel kurul ve yönetim kurulu toplantılarının elektronik ortamda yapılabilmesini düzenleyen usul ve esasa ilişkin düzenlemeler getirildi.
- Yönetim ve denetim kurulları ile diğer organlara seçilen asıl ve yedek üyeleri içeren Genel Kurul Sonuç Bildirimi, dernek genel kurulunca kabul edilen Sandık Yönergesi Bildirimi, derneklerin yerleşim yerlerinde meydana gelen değişiklikleri bildirdiği Yerleşim Yeri Değişiklik Bildirimi, dernek organlarında meydana gelen değişikliklerin bildirildiği Dernek Organlarındaki Değişiklik Bildirimi’nin ve dernek tüzüklerinde yapılan değişikliklerin 30 gün olan mülki amire bildirim süreleri 45 gün olarak değiştirildi.
- Dernek üyeliklerinde meydana gelen değişikliklerin 45 gün içerisinde bildirilmesine yönelik yükümlülük yerine getirilirken kullanılacak EK-27 ile düzenlenen Üye Değişiklik Bildirimi formunun içeriği ve şekli yeniden belirlendi.
- Derneklerin yurt dışına ilişkin yardımlarını düzenleyen; Yurt Dışından Yardım Alma Bildirimi (EK-4/A), Yurt Dışına Yapılacak Yardım Bildirimi (EK-4/B) ve Yurt Dışına Yapılan Yardım Faaliyet Sonuç Bildirimi (EK-4/C) formları düzenlendi.
- Yurt dışına yapılacak nakdi yardımların, 100.000 Türk Lirasını veya 10.000 avro veya eşiti dövizi aşması halinde bankalar, diğer finans kuruluşları ve Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş. aracılığıyla yapılabilmesine ilişkin düzenleme ile birlikte yurtdışı yardımlarının mülki idare amirliğine bildirilmesine ilişkin düzenlemeler getirildi.
- Derneklerin bilanço hesabı uyarınca defter tutmalarına ilişkin yıllık brüt gelir sınırı 500.000 Türk lirasından, 1.500.000 Türk lirasına çıkarıldı.
- Derneklerin risk analizi ve denetimi ile derneklere rehberlik edilmesine ilişkin belli başlı düzenlemeler ile birlikte denetimlerde bilirkişilerin tespit edilmesi, bilirkişiliğin temel ilkeleri, bilirkişilerin görevlendirilmesi, raporları ve ücretlerine yönelik düzenlemelere de yer verildi.
- Dernekler Bilgi Sistemi (DERBİS), DERBİS kullanımı ve DERBİS üzerinden yapılabilecek işlemlere dair ayrıntılı hükümler getirildi. Yeni düzenlemeler uyarınca vatandaşların İl Müdürlüklerine gelmeksizin kullanıcı şifresi alabilmesi ve Dernek Başkanı’nın yönetim kurulu kararıyla görev alanlarıyla sınırlı olmak üzere derneğin idari ve mali işlemlerinden sorumlu kişilerine DERBİS şifresi vermesi mümkün hale geldi.
- Dernek adlarında ilgili bakanlıkların görüşü alınarak bakanlığın izni ile kullanılabilen Türk, Türkiye, Milli, Cumhuriyet, Atatürk, Mustafa Kemal kelimeleri arasına, “şehit, gazi” ibareleri de eklendi.
Yapılan değişikliklere ilişkin karşılaştırmalı tabloya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Av. Kübra Gökçe Köycü
Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Vona Hukuk Bürosu, doğru ve güncel içerikli bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.
Bir cevap yazın