Cezanın Ertelenmesi
Cezanın ertelenmesi, işlenen suçtan dolayı mahkemenin vermiş olduğu hapis cezasına mahkûm olan kişinin cezasının yerine getirilmesinin belirli bir süre için ertelenmesidir. Erteleme için öncelikle kişi, işlemiş olduğu suçtan dolayı 2 yıl veya daha az süreyle hapis cezasına mahkûm edilmiş olmalıdır. Fiili işlediği sırada 18 yaşını doldurmamış veya 65 yaşını bitirmiş olan kişiler bakımından bu süre 3 yıldır. Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması’ndan farklı olarak adli para cezaları ertelemeye konu olamaz. Erteleme için kişinin daha önce kasıtlı bir suçtan dolayı 3 aydan fazla hapis cezasına mahkûm edilmemiş olması ve yargılama sürecinde gösterdiği pişmanlık dolayısıyla tekrar suç işlemeyeceği konusunda mahkemede bir kanaatin oluşması gereklidir. Cezası ertelenen kişi hakkında, 1 yıldan az, 3 yıldan fazla olmamak üzere, bir denetim süresi belirlenir. Erteleme süresi içerisinde kişi, suç işlemez ve tabi tutulduğu denetim yükümlülüklerine iyi halli olarak uyarsa hapis cezası infaz edilmiş sayılır. Erteleme neticesinde kişi hakkında hükmedilen mahkûmiyet kararı kişinin adli sicil kaydına işlenir.
Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması
İşlediği suçtan dolayı kişi hakkında verilecek mahkûmiyet kararının, belirlenen şartların gerçekleşmesi halinde 5 yıl ertelenmesi ve bu süre içinde kişinin yeni bir suç işlememesi ile denetim tedbirlerine uyması halinde verilen cezanın hukuki bir sonuç doğurmamasıdır. Buna göre sanık hakkında hükmolunan ceza, “2 yıl” veya daha az süreli hapis veya adli para cezası ise; mahkemece, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilir. HAGB kararı verilebilmesi için kişinin daha önce kasıtlı bir suç işlememiş olması ve yargılama sürecinde gösterdiği pişmanlık dolayısıyla tekrar suç işlemeyeceği konusunda mahkemede bir kanaatin oluşması gereklidir. Ertelemeden farklı olarak HAGB’de 5 yıllık denetim süresi sonunda, verilen ceza, kişinin adli sicil kaydına işlenmeyecektir.
Metnin PDF’i için buraya tıklayabilirsiniz.
Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Vona Hukuk Bürosu, doğru ve güncel içerikli bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.
Bir cevap yazın