Kamu görevlilerinin görevlerini yaparken bu görevin gereklerine uygun hareket etme ve kendilerine verilen malvarlıklarını yalnız bu görevin ifası amacıyla kullanma yükümlülüğü bulunmaktadır. Kamu görevlisinin, görevi nedeniyle zilyetliği kendisine verilmiş olan malvarlığı üzerinde görev çerçevesine aykırı bir şekilde tasarrufta bulunması, bu malları kendisinin veya bir başkasının zimmetine geçirmesi zimmet suçunu oluşturur.
Suçun mağduru kamu idaresi, faili ise kanuni tanımından açıkça anlaşılacağı üzere kamu görevlisidir.
Öngörülen ceza, suçun, zimmetin açığa çıkmamasını sağlamaya yönelik olması ya da malın geçici süre kullanıldıktan sonra iade edilmek üzere işlenmesi hallerine göre azaltılabilir ya da artırılabilir.
1. Zimmet Suçunda Şikâyet Süresi
Zimmet suçu, şikâyete bağlı suçlardan değildir. Bu sebeple suçun soruşturulması için herhangi bir şikâyet süresi yoktur. Zimmet suçunun mağduru kamu idaresi olduğu için suçun takibi savcılık kanalıyla re’sen de yapılır.
Zimmet suçunda zamanaşımı süresi 15 yıldır.
2. Zimmet Suçunun Şartları Nelerdir?
- Zimmet suçu, kamu görevlisi tarafından kasten işlenmelidir.
- Zimmet suçu, kamu görevlisine işi gereği teslim edilmiş mal üzerinde işlenmelidir.
- Kamu görevlisi, kendisine teslim edilen malı kendisinin veya başkasının zimmetine geçirmelidir.
3. Etkin Pişmanlık ile Ceza İndirimi
Etkin pişmanlık, suç nedeniyle meydana gelen zararın giderilmesi halinde uygulanan bir ceza indirimi nedenidir. Türk Ceza Kanunu’nun 248. maddesinde düzenlenmiştir.
- Soruşturma başlamadan önce, zimmete geçirilen malın aynen iade edilmesi veya uğranılan zararın tamamen tazmin edilmesi halinde, verilecek cezanın üçte ikisi indirilir.
- Kovuşturma başlamadan önce, gönüllü olarak, zimmete geçirilen malın aynen iade edilmesi veya uğranılan zararın tamamen tazmin edilmesi halinde, verilecek cezanın yarısı indirilir.
- Etkin pişmanlığın hükümden önce gerçekleşmesi halinde, verilecek cezanın üçte biri indirilir.
4. Zimmet Suçu ve Malın Değerinin Azlığı Nedeniyle Ceza İndirimi (TCK md.249)
Zimmet suçunda söz konusu malın değerinin azlığı bir ceza indirimi nedenidir. Bu durumda verilecek ceza üçte birden yarıya kadar indirilir.
Metnin PDF’i için buraya tıklayabilirsiniz.
Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Vona Hukuk Bürosu, doğru ve güncel içerikli bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.
Bir cevap yazın