Gerçek kişilerin, bankalardan, ticari amaç dışında, mal ve hizmet alımlarına yönelik, belli vadede geri ödemek koşuluyla aldıkları nakit para tüketici kredisidir.
Tüketici Kredisinin Şartları Nelerdir?
Tüketici kredisinde yazılı sözleşme yapılma zorunluluğu vardır ve bu sözleşmenin bir nüshası tüketiciye verilmelidir. Sözleşme süresi boyunca sözleşme şartlarında tüketici aleyhine değişiklik yapılamaz.
Bankalar tüketicinin bilgilendirilmesi amacıyla kredi talep eden müşterilerine uygulanacak faiz oranı, vergi ve diğer masraflar, kredinin aylık ve yıllık maliyeti, geri ödeme koşulları, kredinin vaktinde ödenmemesi durumunda ne olacağı konularında bilgi vermeli ve ayrıca bu hususlar, ilgili kredi sözleşmesinde yer almalıdır.
Tüketici, 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin tüketici kredisi sözleşmesinden cayma hakkına sahiptir. Cayma hakkını kullanan tüketicinin krediden faydalandığı hâllerde, tüketici, anaparayı ve kredinin kullanıldığı tarihten anaparanın geri ödendiği tarihe kadar olan sürede tahakkuk eden faizi en geç cayma bildirimini kredi verene göndermesinden sonra 30 gün içinde geri öder.
Tüketiciler kredi kullanırken, bankalar veya kredi veren kuruluşlar birtakım kesintiler (dosya masrafı, komisyon, ekspertiz ücreti vb.) yapmaktadırlar. Ancak Yargıtay’ın yerleşik içtihadına göre bu kesintiler haklı, makul ve belgeli olmalı ve tüketici söz konusu kesintilerle ilgili önceden bilgilendirilmiş olmalıdır. Kesintiler haklı, makul ve belgeli değilse kesilen tutar tüketiciye iade edilmelidir. Dolayısıyla kredi kullanırken kesinti yapılmışsa tüketici, kaymakamlıklardaki hakem heyetine başvuruda bulunabilir, geriye dönük 10 yıl içerisinde kesilen tutarın iadesini talep edebilirler.
Tüketici kredisini kimler kullanabilir?
Tüketici kredisinden 18 yaşını doldurmuş, medeni haklarını kullanma ehliyetine sahip, düzenli geliri olan gerçek kişiler yararlanabilir.
Metnin PDF’i için buraya tıklayabilirsiniz.
Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Vona Hukuk Bürosu, doğru ve güncel içerikli bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.
Bir cevap yazın