2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 3. maddesinde trafik kazası; “Karayolu üzerinde hareket halinde olan bir veya birden fazla aracın karıştığı ölüm, yaralanma ve zararla sonuçlanmış olan olay” olarak tanımlanmıştır.
Karayolları Trafik Kanunu ve Karayolları Trafik Yönetmeliği’ne aykırı hareket edenler hakkında idari para cezası uygulanmakla birlikte trafik kazası sonucunda yaralanma veya ölüm meydana gelmesi durumunda Cumhuriyet Savcılığı tarafından kamu davası açılır. Taksirle yaralama ve ölüme sebebiyet verme suçları 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 85. ve 89. maddelerinde düzenlenmiştir.
Trafik kazaları taksirli suçlar kapsamında değerlendirilmektedir. Türk Ceza Kanunu’nun 89. maddesi ile düzenlenmiş olan taksirle yaralama suçu; failin, öngörülebilir bir neticeyi öngörmeyerek dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı bir hareketle yaralama teşkil eden bir fiil işlemesidir. Taksirle yapılan davranış neticesinde ölüm gerçekleşirse taksirle ölüme sebebiyet verme suçu işlenmiş olur.
Trafik kazaları sonucunda, taksirle yaralama veya taksirle ölüme sebebiyet verme suçlarının ihlali nedeniyle açılacak davalarda sanığın kusuru, verilecek cezanın belirlenmesi açısından önem arz etmektedir. Bu nedenle kazanın gerçekleştiği olay yerinde delillerin vakit kaybetmeden eksiksiz ve doğru tespit edilmesi büyük önem arz etmektedir. Kazanın meydana gelmesinde hiçbir kusuru bulunmayan kişi hakkında kamu davası açılmaz, açılan kamu davası bulunması halinde kusursuzluğu ispatlanan sanığa ceza verilmez.
Kamu davasının yanı sıra, taksirle yaralama suçu işleyen fail aleyhine, mağdurun maddi ve manevi tazminat davası açma hakkı vardır.
Metnin PDF’i için buraya tıklayabilirsiniz.
Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Vona Hukuk Bürosu, doğru ve güncel içerikli bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.
Bir cevap yazın