COVID-19 nedeniyle alınan önlemler kapsamında, 17.04.2020 tarihli, 31102 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7244 sayılı Yeni Koronavirüs (COVID-19) Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (“Kanun”) uyarınca, sermaye şirketlerinin kar payı dağıtımına sınırlamalar getirilmiştir.
Kanun’un 12. maddesi kapsamında Türk Ticaret Kanunu’na eklenen geçici madde ile,
- Sermaye şirketlerinde 30.09.2020 tarihine kadar, 2019 yılı net dönem karının yalnızca %25’ine kadarının dağıtımına karar verilebilecek,
- Geçmiş yıl karları ve serbest yedek akçeler dağıtıma konu edilemeyecek,
- Genel kurulca yönetim kuruluna kar payı avansı dağıtımı yetkisi verilemeyecek,
- Genel kurulca 2019 yılı hesap dönemine ilişkin kâr payı dağıtımı kararı Kanun yürürlüğe girmeden önce alınmış ancak henüz pay sahiplerine ödeme yapılmamışsa veya kısmi ödeme yapılmışsa, 2019 yılı net dönem kârının %25’ini aşan kısma ilişkin ödemeler ertelenecektir.
Söz konusu düzenlemeden devlet, il özel idaresi, belediye, köy ile diğer kamu tüzel kişilerinin ve sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamuya ait fonların, doğrudan veya dolaylı olarak sermayesinin yüzde ellisinden fazlasının pay sahibi olduğu şirketler hariç tutulmuştur.
Bu madde kapsamında belirlenen süreyi 3 ay uzatmaya veya kısaltmaya Cumhurbaşkanı yetkilidir.
Yapılan değişiklik ile sermaye şirketlerinin kar payı dağıtımı %25 ile sınırlandırılarak, içinde bulunduğunuz olağanüstü durumda şirket kaynaklarının nakit kâr dağıtımı yapılmak suretiyle azaltılmaması, şirketlerin mevcut öz kaynak yapılarının korunması ve ilave finansman ihtiyacının doğması engellenmek istenmiştir, kısaca şirketlerin likidite rezervini yüksek tutmak amaçlanmıştır.
Hatırlatmak isteriz ki, sermaye şirketlerinin her dönem kar payı dağıtma zorunluluğu bulunmamaktadır. Bu kanunun 12. maddesi ile düzenlenen %25’lik kâr dağıtımının şirkete olumsuz etkisinin olup olmadığı şirket tarafından değerlendirilmeli; düzenlenecek bir ara bilanço ile şirketin güncel öz kaynak ve nakit durumu tespit edilmelidir.
Av. Hale Şenuysal
Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Vona Hukuk Bürosu, doğru ve güncel içerikli bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.
Bir cevap yazın