Kasten yaralama, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda düzenlendiği şekliyle, bir kimsenin vücuduna acı verilmesi ve kişinin sağlığının veya algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan eylemlerde bulunularak kişiye zarar verilmesidir.
Kasten yaralama suçunda korunan hukuki yarar kişinin vücut dokunulmazlığı, beden bütünlüğüdür.
Kasten yaralama suçu için öngörülen cezalar yaralama eyleminin basit tıbbî müdahaleyle giderilebilecek olması, suçun hedef aldığı kişi ile suçu işleyenin ilişkisi, suçun işlenmesinde canavarca his söz konusu olması ya da kalıcı hasar bırakılması gibi nedenlere göre değişkenlik gösterir.
Kasten Yaralama Suçunda Şikâyet Süresi
Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti aranır. Mağdurun 6 ay içinde şikâyet etmesi gereklidir.
Nitelikli ya da basit tıbbî müdahale ile giderilemeyecek yaralama suçu ise şikâyete tabi değildir, bu sebeple herhangi bir şikâyet süresi yoktur. Savcılık dava zamanaşımı süresi içinde her zaman re’sen soruşturma başlatabilir. Kasten yaralama suçunda zamanaşımı 8 yıldır.
Metnin PDF’i için buraya tıklayabilirsiniz.
Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Vona Hukuk Bürosu, doğru ve güncel içerikli bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.
Bir cevap yazın