5607 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’na Göre El konulan Akaryakıtın Teslimi, Muhafazası, Tasfiyesi ve Yapılan Masraflara İlişkin Uygulama Yönetmeliği’nde Yapılan Değişiklikler Hakkında
Resmi Gazete’nin 28.2.2020 tarih ve 31053 numaralı sayısında yayımlanan değişiklik ile Yönetmeliğe, iki yeni madde eklenmiş, bir maddesinde de değişiklik yapılmıştır. Buna göre:
- maddenin, 1 paragrafına şu ifade eklenmiştir: Numune analiz sonuçları teknik düzenlemelere uygun olmayan kaçak akaryakıt, il özel idaresi veya defterdarlık tarafından en yakın rafinericiye satılır. Bu kapsamdaki kaçak akaryakıt, numune analiz raporu ile birlikte rafinericiye teslim edilir. Rafinerici, bu ürünleri almakla yükümlüdür. Bu satışta ürünlerin satış bedeli, benzin, motorin türleri, gaz yağı, jet yakıtı ile nafta ve solvent türlerinde rafineride bir önceki ay sonunda oluşan ham petrol/devir maliyet fiyatından, diğer ürünlerde ise yüzde altmışından az olamaz.
► Maddenin ilk fıkrasına eklenen cümle ile el konulan kaçak akaryakıt üzerinde gerçekleştirilen numune analiz raporunun madde kapsamındaki durumlarda rafinericiye teslim edilmesi gerektiği hükme bağlanmıştır.
Ek madde (4) şöyle der: Rafinericiler, numune analiz sonuçları teknik düzenlemelere uygun olmayan kaçak akaryakıtın, belirlenen kriterlerin üzerinde yabancı madde içerip içermediği ve rafineri üretim süreçlerine zarar verip vermeyeceğini tespit etmeye yönelik analizleri, uluslararası kabul görmüş deney yöntemlerine göre yapar veya yaptırır. Bu analizleri gerçekleştirecek laboratuvarların akreditasyon sertifikasına sahip laboratuvar olması gerekir. Analiz giderleri rafinericiler tarafından karşılanır. Analiz sonucunda, üretim süreçlerine zarar vermeyeceği kanıtlanan kaçak akaryakıtı rafinericiler teslim almakla yükümlüdür.
► El konulan kaçak akaryakıtı alan rafinericilerin kendi rafinerilerinin üretim süreçlerine zarar verip vermeyeceğini analiz ederken dikkate alması gereken standartlar belirtilmiştir. Yapılacak analizin giderlerinin rafinerici tarafından karşılanması ve analizi gerçekleştirecek laboratuvarın sahip olması gereken sertifikalar hükme bağlanmıştır. Bu analiz sonucunda el konulan akaryakıtın üretim süreçlerine zarar vermeyeceği kanıtlanmışsa rafinerici kaçak akaryakıtı almakla yükümlüdür.
Ek madde (5) şöyle der: Yapılan veya yaptırılan analiz sonucunda rafineri üretim süreçlerine zarar vereceği kanıtlanan kaçak akaryakıt, dördüncü fıkrada belirtilen akredite laboratuvarın analiz raporu ile birlikte bertaraf ve/veya enerji geri kazanımı amacıyla Geçici Faaliyet Belgesi ve/veya Çevre Lisansı almış olan atık yakma ve beraber yakma tesislerinde bertaraf ettirilmek üzere il özel idarelerine veya çevre ve şehircilik il müdürlüklerine gönderilir. Söz konusu kurumlar, bu kapsamdaki akaryakıtın atığa dönüşmesi ile bu atığa ait beyan işleminden ve atığın mevzuata uygun şekilde geri kazanım/bertaraf tesisine gönderilmesinden sorumludur.
► Üretim süreçlerine zarar vereceği kanıtlanan kaçak akaryakıtın hangi makamlarca ne şekilde değerlendirileceği/bertaraf edileceği düzenlenmiştir. Fıkrada ismi geçen kurumlar bu işlemlerin gerçekleşmesinden sorumludur.
Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Vona Hukuk Bürosu, doğru ve güncel içerikli bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.
Bir cevap yazın