İşçinin İş Sözleşmesini Haklı Nedenle Feshi
İşçinin haklı nedenle iş sözleşmesini derhal feshi 4857 sayılı İş Kanunu’nun 24. maddesinde düzenlenmiştir. Fesih nedenleri Kanun’da, ana başlıklar halinde, işyerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebeplerin ortaya çıkması, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler ile sağlık sebepleri olarak sıralanmıştır. İşçinin haklı nedenle fesih hakkını kullanması için iş sözleşmesinin süreli veya süresiz olması önemsizdir. Her iki sözleşme türünde de işçi, şartları oluşmuş ise bu hakkını kullanabilir.
Uygulamada en sık karşımıza çıkan, ücreti ödenmeyen işçinin, haklı nedenle fesih hakkını kullanmasıdır. Ücretin geç ödenmesi durumunda ise işçinin haklı nedenle fesih hakkını kullanma sınırını dürüstlük ve iyi niyet kuralları belirlemektedir. Aynı zamanda iş akdini haklı nedenle fesheden işçi kıdem tazminatına hak kazanacaktır. İşçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebeplerle iş akdini feshetme hakkı, İşverenin bu çeşit davranışlarda bulunduğunu öğrendiği günden başlayarak altı iş günü geçtikten ve her halde fiilin gerçekleşmesinden itibaren bir yıl sonra kullanılamaz.
İşverenin İş Sözleşmesini Haklı Nedenle Feshi
İşverenin haklı nedenle iş sözleşmesini derhal feshi 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25. maddesinde düzenlenmiştir. Fesih sebepleri, sağlık sebepleri, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler, zorlayıcı sebepler ve işçinin gözaltına alınması veya tutuklanması halinde devamsızlığın yasal bildirim süresini aşması olarak ana başlıklar halinde sıralanmıştır.
Uygulamada en sık karşımıza çıkan, işçinin devamsızlık yapması nedeniyle işverenin haklı nedenle fesih hakkını kullanmasıdır. İşçinin izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına 2 iş günü veya 1 ay içinde 2 defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü yahut 1 ayda 3 iş günü işine devam etmemesi halinde işverenin iş sözleşmesini haklı nedenle derhal fesih hakkı vardır.
Derhal Fesih Hakkının Kullanılma Süresi
Kanun’un 24. ve 25. maddelerinde gösterilen ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan hallere dayanarak işçi veya işveren için tanınmış olan sözleşmeyi fesih yetkisi, iki taraftan birinin bu çeşit davranışlarda bulunduğunu diğer tarafın öğrendiği günden başlayarak 6 iş günü geçtikten ve her halde fiilin gerçekleşmesinden itibaren 1 yıl sonra kullanılamaz. Ancak işçinin olayda maddi çıkar sağlaması halinde 1 yıllık süre uygulanmaz.
Metnin PDF’i için buraya tıklayabilirsiniz.
Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Vona Hukuk Bürosu, doğru ve güncel içerikli bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.
Bir cevap yazın