Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 28 Temmuz 2021 tarihli Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu Kanun’un 17. maddesi ile 14.12.2009 tarihli ve 5941 sayılı Çek Kanunu’nun geçici 5. maddesinin 1. fıkrası değiştirilmiştir. Buna göre 30.04.2021 tarihine kadar işlenen suçtan dolayı mahkûm olanların cezaları 30.06.2022 tarihine kadar durdurulacaktır.
Yapılan değişikliğin detayları aşağıda yer almaktadır:
- Çek Kanunu’nun 5. maddesinde tanımlanan ve 30.04.2021 tarihine kadar işlenen suçtan dolayı mahkûm olanların cezalarının infazı durdurulacaktır.
- Hükümlü 30.06.2022 tarihine kadar çek bedelinin 28.07.2021 tarihi itibarıyla ödenmeyen kısmının onda birini alacaklıya ödemek zorundadır.
- Kalan kısmını 30.06.2022 tarihinden itibaren 2’şer ay arayla 15 eşit taksitle ödemesi durumunda mahkemece, ceza mahkûmiyetinin bütün sonuçlarıyla ortadan kaldırılmasına karar verilecektir.
- 06.2022 tarihine kadar çek bedelinin ödenmeyen kısmının onda birinin ödenmemesi halinde alacaklının şikâyeti üzerine mahkemece hükmün infazının devamına karar verilecektir.
- Hükümlü taksitlerden birini süresi içinde ilk defa ödemediği takdirde ödemediği bu taksit, sürenin sonuna bir taksit olarak eklenecektir. Kalan taksitlerden birini daha ödemediği takdirde alacaklının şikâyeti üzerine mahkemece hükmün infazının devamına karar verilecektir.
Bu fıkra hükümleri, 30.04.2021 tarihine kadar işlenmiş ve yargılaması devam eden suçlar bakımından, çek bedelinin ödenmeyen kısmının onda birinin 30.06.2022 tarihine kadar ve bu fıkrada belirtilen taksitlerin süreleri içinde alacaklıya ödenmesi koşuluyla, infaz aşamasında uygulanabilecektir.
Kesinleşen kararlar bakımından İnfaz Savcılığı tarafından bu durum resen gözetilerek infazın 30.06.2022 tarihine kadar durdurulmasına ilişkin ek karar verilecektir. Ek karar, Yerel Mahkeme tarafından ilgili kişilere tebliğ edilecektir. Belirlenen sürenin sonunda ödeme yapılmaması durumunda İnfaz Savcılığı tarafından hükmün infaz aşamasına geçilecektir.
Av. Hale Şenuysal
Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Vona Hukuk Bürosu, doğru ve güncel içerikli bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.
Bir cevap yazın