Elektrikli Skuter Yönetmeliği, 14.04.2021 tarih ve 31454 sayılı Resmi Gazete ile yürürlüğe girmiştir. İlgili yönetmelikte “elektrikli skuter (e-skuter)” tanımı şu şekilde yapılmıştır:
Hızı en fazla 25 km/saate ulaşan, tekerlekli, fren mekanizmasına sahip, ayak tahtası ve tutamağı olabilen, dikey bir direksiyon mekanizması içerebilen ve ayakta kullanılan elektrikli taşıtı ifade eder.
Elektrikli skuter sürücülerinin uyacakları kurallar nelerdir?
E-skuterin;
- Ayrı bisiklet yolu veya bisiklet şeridi varsa taşıt yolunda sürülmesi,
- Otoyol, şehirler arasıkarayolları ve azami hız sınırının 50 km/s üzerinde olan karayollarında sürülmesi,
- İkiden fazlasının taşıt yolunun bir şeridinde yan yana sürülmesi,
- Yaya yollarında sürülmesi,
- Başka bir araca bağlanarak, asılıp tutunarak sürülmesi,
- İzin alınarak yapılan gösteriler dışında, akrobatik hareketler yapılarak sürülmesi,
- Manevra için işaret verme halleri dışında tek elle sürülmesi,
- Kamu nizamını bozacak, özel mülkiyeti ihlal edecek ve yayalar, engelliler veya hareket kısıtlılığı olan kişilerin güvenli ve bağımsız hareketlerini, araç ve yaya trafiğini engelleyecek şekilde park edilmesi
yasaktır.
E-skuterde;
- Diğer araçlar izlenirken, geçilirken, manevra yapılırken karayolunu kullananların hareketini zorlaştırıcı, tehlike doğurucu davranışlarda bulunulması,
- Sürücü dışında başka kişilerin taşınması,
- Sırtta taşınabilen kişisel eşya harici yük ve yolcu taşınması
yasaktır.
Yönetmelikte, Paylaşımlı E-skuter tanımlanmış ve bu konuya ilişkin genel hususlar şu şekilde düzenlenmiştir
Paylaşımlı e-skuter, kullanıcılara kısa süreli e-skuter kiralama imkanı veren elektronik sistemin kullanıldığı hizmetleri, paylaşımlı e-skuter izni ise bu yönetmelik kapsamında yetki belgesi almış olan gerçek veya tüzel kişilerin faaliyetlerinde kullanacakları e-skuterler için aldıkları izni ifade eder.
Paylaşımlı E-skuter yetki belgesi ve izni almak birtakım şartlara bağlanmış ve bu şartlar ilgili yönetmelikte düzenlenmiştir. İzin vermek için yetkili yerler:
- Büyükşehir belediyesi bulunan illerde UKOME
- Büyükşehir belediyesi bulunmayan illerde il trafik komisyonudur.
Yetki belgesi için ödenecek harç miktarı, ilgili yönetmeliğin 24. maddesinde belirlenmiştir. Buna göre; idare tarafından verilecek yetki belgesi için 10.000 TL ücret alınır.
Yetkili yerlerden alınacak yetki belgesinin geçerlilik süre 5 yıl, e-skuter izin süresi ise kararın verildiği tarihten itibaren 2 yıldır.
Yönetmelikte yetki belgesi sahiplerine bazı yükümlülükler getirilmiştir
Yetki belgesi sahipleri;
- E-skuterlerin izin alınmayan bir belediye/bölge sınırları içerisinde kullanılması durumunda, söz konusu e-skuterleri 48 saat içerisinde izin alınan bölgeye getirmekle yükümlüdürler.
- Firmalarında yapacakları değişiklikleri 90 takvim günü içinde idareye elektronik olarak bildirmekle yükümlüdürler.
- Hizmetten yararlananları, e-skuterin kullanımı sırasında kask, dizlik, reflektörlü ceket gibi koruyucu ve görünürlüğü artırıcı ekipmanların giyilmesi konusunda bilgilendirmekle yükümlüdürler.
- 15 yaşını bitirmemiş olanlara hizmet veremezler.
- Faaliyet gösterdikleri ilçede/bölgede izni aldıkları toplam e-skuter sayısının %70’inden az (Kasım-Şubat döneminde %40 olarak uygulanır) %130’undan fazla e-skuter bulunduramazlar.
- 7 gün 24 saat esasına göre hizmet verebilecek kapasitede bir çağrı merkezi veya aynı amaçla hizmet edecek mobil uygulama bulundurmakla yükümlüdürler.
- Araç ve yaya trafiğini engelleyecek şekilde park edilen e-skuterlerini iki saat içerisinde toplamakla yükümlüdürler.
- Hizmet verecekleri e-skuterlerin en az %30’u için TSE Uygunluk Belgesi almakla yükümlüdürler.
- Unvan veya varsa kısa unvanlarını ve seri, plaka veya id numaralarından birini izni aldıkları e-skuterlerin en az bir yerine görülebilecek şekilde yazdırmak zorundadırlar.
İdari Yaptırımlar
- Paylaşımlı E-skuter işletmeciliği faaliyetinin, yetki belgesi ve paylaşımlı e-skuter izni almadan (ilgili kurum veya kuruluştan alınacak izin) gerçekleştirilmesi ve yetki belgesi sahiplerinin hizmet verecekleri e-skuterlerin en az %30’u için TSE Uygunluk Belgesi almamaları durumda 10.000 TL idari para cezası yaptırımı uygulanır.
- İzin alınan toplam e-skuter sayısının aşılması durumunda ilk aykırılıkta 1.000 TL, ikinci aykırılıkta 10.000 TL, üçüncü aykırılıkta 50.000 TL idari para cezası yaptırımı uygulanır. Ayrıca üçüncü aykırılıkta idari para cezası yanında yetki belgesi kapsamındaki faaliyetler 6 ay süreyle durur.
- Kullanıcılarına 7 gün 24 saat esasına göre hizmet verebilecek kapasitede bir çağrı merkezi veya aynı amaçla hizmet edecek mobil uygulama bulundurulmaması durumunda 5.000 TL idari para cezası yaptırımı uygulanır.
- Bunlara ek olarak Yetki Belgesi sahiplerine, yönetmelikte gösterilen diğer yükümlülüklere aykırı davrandıkları takdirde 1.000 TL idari para cezası uygulanır.
Av. Sena Saraçoğlu
Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Vona Hukuk Bürosu, doğru ve güncel içerikli bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.
Bir cevap yazın